Tuesday, 15 February 2005

biskut cip coklat

Bahan-bahan :-
150 gm mentega
220 gm tepung gandum
70 gm gula perang
20 gm gula halus
1 biji kuning telur
1/3 cawan badam cincang
1/3 cawan cip coklat
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil serbuk penaik
½ sudu teh emplex
½ sudu kecil soda bikarbonat
½ sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
Cip coklat untuk hiasan

Cara menyediakan :-
1.Pukul mentega, gula perang, gula halus dan garam hingga kembang selama lima
minit.
2.Masukkan telur kuning dan esen vanilla. Pukul sebati. Ayak tepung gandum, serbuk penaik, serbuk koko, emplex dan soda bikarbonat.
3.Gaulkan bahan ayak tadi dengan badam dan sedikit cip coklat ke dalam adunan
nombor satu.
4.Adun hingga doh menjadi lembik. Rehatkan lima minit.
5.Ambil sejemput adunan dan susun dalam dulang pembakar. Taburkan cip coklat.
6.Bakar selama 20 minit dalam ketuhar bersuhu 180°c.

No comments:

Post a Comment