Saturday, 5 February 2011

Kek Beras Berwarna-warni

bahan-bahan:

  • 150 gram tepung beras - direndam dalam air selama 4 jam

  • 60 gram tepung kacang hijau - direndam dalam air selama 4 jam

  • 200ml krimer sejat

  • 100ml santan pekat

  • 270ml air

  • 2 sudu besar santan pekat

  • sedikit pewarna merah dan hijau


sirap gula:

  • 270 gram gula pasir

  • 210ml air

  • 4 helai daun pandan


cara membuat:

  1. sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar bersaiz 20 cm, beralaskan daun pisang. masukkan air , gula dan daun pandan. masak sehingga gula cair. biarkan sejuk

  2. Gunakan kain muslin untuk mengeluarkan air dari tepung beras dan tepung kacang hijau

  3. masukkan tepung beras, tepung kacang hijau, santan pekat, krimer sejat, air dan sirap gula

  4. masak bahan tadi dengan api yang perlahan dan kacau menggunakan pemukul telur sehingga menjadi pekat. bahagikan bahan kepada 3 bahagian, satu bahagian diwarnakan merah dan selebihnya dengan warna hijau

  5. sendukkan semua bahan ke dalam dulang pembakar. gunakan belakang sudu kayu dan buatkan bentuk putaran pada bahan tersebut. ratakan pada bahagian atas. sapu permukaan menggunakan 2 sudu besar santan pekat

  6. bakar pada suhu 200'c selama 40 hingga 45 minit sehingga permukaannya bertukar perang kekuningan. sejukkan sepenuhnya sebelum memotong.


Sumber : mingguan wanita dec 2010

No comments:

Post a Comment