- 150 gram tepung beras - direndam dalam air selama 4 jam
- 60 gram tepung kacang hijau - direndam dalam air selama 4 jam
- 200ml krimer sejat
- 100ml santan pekat
- 270ml air
- 2 sudu besar santan pekat
- sedikit pewarna merah dan hijau
sirap gula:
- 270 gram gula pasir
- 210ml air
- 4 helai daun pandan
cara membuat:
- sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar bersaiz 20 cm, beralaskan daun pisang. masukkan air , gula dan daun pandan. masak sehingga gula cair. biarkan sejuk
- Gunakan kain muslin untuk mengeluarkan air dari tepung beras dan tepung kacang hijau
- masukkan tepung beras, tepung kacang hijau, santan pekat, krimer sejat, air dan sirap gula
- masak bahan tadi dengan api yang perlahan dan kacau menggunakan pemukul telur sehingga menjadi pekat. bahagikan bahan kepada 3 bahagian, satu bahagian diwarnakan merah dan selebihnya dengan warna hijau
- sendukkan semua bahan ke dalam dulang pembakar. gunakan belakang sudu kayu dan buatkan bentuk putaran pada bahan tersebut. ratakan pada bahagian atas. sapu permukaan menggunakan 2 sudu besar santan pekat
- bakar pada suhu 200'c selama 40 hingga 45 minit sehingga permukaannya bertukar perang kekuningan. sejukkan sepenuhnya sebelum memotong.
Sumber : mingguan wanita dec 2010
No comments:
Post a Comment