- 1 ekor ayam - potong dua
- 3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 30 minit dan ditos
- 4 1/2 cawan air panas
- 2 sudu minyak masak
- 1 sudu minyak sapi
- 1 batang kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 2 biji bunga cengkih
- 1 biji bawang besar - dipotong dadu
- 3 ulas bawang putih - dipotong dadu
- 1 biji lobak merah - diparut
- 1 biji buah tomato - dikisar
- 2 sudu tomato puri
- 1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
- 1 sudu besar rempah kabsa
- 1 biji lemon hitam / kering - dicucuk bahagian tengah
- 1 biji lada benggala merah - dipotong dadu
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 2 tangkai cili merah - tak perlu dipotong
- 1/2 cawan kismis
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Cara membuat:
- Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang , buah pelaga, bawang putih, bawang besar dan goreng hingga wangi
- Masukkan buah tomato, tomato puri, lemon, pewarna kuning dan rempah kabsa. Goreng sebentar
- Kemudian, masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk. Tambahkan garam dan gula secukup rasa
- Masukkan lobak merah, cili benggala, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masak nasi seperti biasa
- Kacau nasi bila nasi betul-betul masak selepas 30 minit agar nasi tidak hancur
Bahan sos:
- Sedikit tomato
- Sedikit cili hijau
- Sedikit batang ketumbar
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Jus lemon secukup rasa
Cara membuat:
- Kisar tomato, cili, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon. Hidangkan bersama nasi.
Sumber : Mingguan Wanita Feb 2011 (Hidangan Timur Tengah)
No comments:
Post a Comment