Thursday, 3 February 2011

Nasi Kabsa Ayam

Bahan - bahan :

  • 1 ekor ayam - potong dua

  • 3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 30 minit dan ditos

  • 4 1/2 cawan air panas

  • 2 sudu minyak masak

  • 1 sudu minyak sapi

  • 1 batang kayu manis

  • 3 biji buah pelaga

  • 2 biji bunga cengkih

  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu

  • 3 ulas bawang putih - dipotong dadu

  • 1 biji lobak merah - diparut

  • 1 biji buah tomato - dikisar

  • 2 sudu tomato puri

  • 1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)

  • 1 sudu besar rempah kabsa

  • 1 biji lemon hitam / kering - dicucuk bahagian tengah

  • 1 biji lada benggala merah - dipotong dadu

  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam

  • 2 tangkai cili merah - tak perlu dipotong

  • 1/2 cawan kismis

  • Garam secukup rasa

  • Gula secukup rasa


Cara membuat:

  1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang , buah pelaga, bawang putih, bawang besar dan goreng hingga wangi

  2. Masukkan buah tomato, tomato puri, lemon, pewarna kuning dan rempah kabsa. Goreng sebentar

  3. Kemudian, masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk. Tambahkan garam dan gula secukup rasa

  4. Masukkan lobak merah, cili benggala, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masak nasi seperti biasa

  5. Kacau nasi bila nasi betul-betul masak selepas 30 minit agar nasi tidak hancur


Bahan sos:

  • Sedikit tomato

  • Sedikit cili hijau

  • Sedikit batang ketumbar

  • Gula secukup rasa

  • Garam secukup rasa

  • Jus lemon secukup rasa


Cara membuat:

  1. Kisar tomato, cili, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon. Hidangkan bersama nasi.


Sumber : Mingguan Wanita Feb 2011 (Hidangan Timur Tengah)

No comments:

Post a Comment