- 1 mangkuk daging pepperoni/salami
- 5 biji cendawan butang
- 1 biji cili benggala merah / hijau
- 1 biji tomato - dihiris
- 3 sudu besar tomato puri - dikisar
- 2 sudu besar sos tomato - dikisar
- 1/2 sudu kecil gula
- 1 sudu teh oregani
- 1 sudu teh marjoram
- 1 biji buah zaitun tanpa biji - dihiris
- 2 sudu minyak zaitun
- Parutan keju cheddar
- Parutan keju mozarella
- Garam secukup rasa
Cara Membuat:
- Panaskan minayk dan tumis oregani dan marjoram seketika
- Masukkan bawang putih dan tomato yang telah dikisar ke dalam tumisan tadi. Kacau sehingga naik bau
- Kemudian, campurkan tomato puri bersama sos tomato dan bahan-bahan lain
- Tambahkan garam dan gula sebagai bahan perasa
- Kacau sehingga mendidih selama 10-15 minit. Ketepikan
Bahan Doh Piza:
- 280 gram tepung gandum
- 1 sudu teh gula
- 1 sudu teh susu tepung penuh krim
- 1 sudu teh garam
- 180 ml air suam
- 1 sudu teh yis segera
Cara membuat:
- Gaul tepung dengan yis di dalam mangkuk adunan
- Larutkan gula dan garam di dalam air
- Kemudian, masukkan air ke dalam adunan dan gaul sebati. Uli sehingga tepung licin
- Uli di atas permukaan yang rata yang telah ditabur sedikit tepung. Uli sehingga tepung licin dan tidka melekat
- Bulatkan doh dan simpan di dalam mangkuk adunan yang disapu dengan sedikit minyak dan ditutup. Biarkan kembang dua kali ganda selama 40 minit
- Kemudian, uli semula adunan untuk mengeluarkan angin dan bahagikan kepada dua bahagian
- Canai adunan menjadi leper dan mengikut saiz yang disukai
- Letak di atas dulang pembakar, sapu sedikit minyak dan biarkan seketika untuk mengembangs edikit
- Cucuk-cucuk adunan dengan garpu agar ia tidak mengembang ketika dibakar. Bakar separuh masak
- Sapu topping di atas permukaan piza dan bakar sekali lagi pada suhu 180'c selama 15-25 minit
- Sedia dihidangkan
Sumber : Mingguan wanita Feb 2011 (Hidangan Timur Tengah)
No comments:
Post a Comment