Thursday, 3 February 2011

Piza Pepperoni Daging

Bahan Topping:

  • 1 mangkuk daging pepperoni/salami

  • 5 biji cendawan butang

  • 1 biji cili benggala merah / hijau

  • 1 biji tomato - dihiris

  • 3 sudu besar tomato puri - dikisar

  • 2 sudu besar sos tomato - dikisar

  • 1/2 sudu kecil gula

  • 1 sudu teh oregani

  • 1 sudu teh marjoram

  • 1 biji buah zaitun tanpa biji - dihiris

  • 2 sudu minyak zaitun

  • Parutan keju cheddar

  • Parutan keju mozarella

  • Garam secukup rasa


Cara Membuat:

  1. Panaskan minayk dan tumis oregani dan marjoram seketika

  2. Masukkan bawang putih dan tomato yang telah dikisar ke dalam tumisan tadi. Kacau sehingga naik bau

  3. Kemudian, campurkan tomato puri bersama sos tomato dan bahan-bahan lain

  4. Tambahkan garam dan gula sebagai bahan perasa

  5. Kacau sehingga mendidih selama 10-15 minit. Ketepikan


Bahan Doh Piza:

  • 280 gram tepung gandum

  • 1 sudu teh gula

  • 1 sudu teh susu tepung penuh krim

  • 1 sudu teh garam

  • 180 ml air suam

  • 1 sudu teh yis segera


Cara membuat:

  1. Gaul tepung dengan yis di dalam mangkuk adunan

  2. Larutkan gula dan garam di dalam air

  3. Kemudian, masukkan air ke dalam adunan dan gaul sebati. Uli sehingga tepung licin

  4. Uli di atas permukaan yang rata yang telah ditabur sedikit tepung. Uli sehingga tepung licin dan tidka melekat

  5. Bulatkan doh dan simpan di dalam mangkuk adunan yang disapu dengan sedikit minyak dan ditutup. Biarkan kembang dua kali ganda selama 40 minit

  6. Kemudian, uli semula adunan untuk mengeluarkan angin dan bahagikan kepada dua bahagian

  7. Canai adunan menjadi leper dan mengikut saiz yang disukai

  8. Letak di atas dulang pembakar, sapu sedikit minyak dan biarkan seketika untuk mengembangs edikit

  9. Cucuk-cucuk adunan dengan garpu agar ia tidak mengembang ketika dibakar. Bakar separuh masak

  10. Sapu topping di atas permukaan piza dan bakar sekali lagi pada suhu 180'c selama 15-25 minit

  11. Sedia dihidangkan


Sumber : Mingguan wanita Feb 2011 (Hidangan Timur Tengah)

No comments:

Post a Comment