Thursday, 3 February 2011

Nasi Mandi Kambing

Bahan Stok Tulang:

  • 1 1/2 kg tulang kambing berdaging

  • 15 biji buah pelaga

  • 15 kuntum bunga cengkih

  • 15 biji lada hitam

  • 1 sudu kecil jintan putih

  • 1 biji buah pala - diketuk

  • 1 inci halia - diketuk

  • 3 helai daun bay


Cara membuat :

  1. Rebus tulang dan daging sehingga empuk bersama kesemua rempah ratus, daun bay dan halia

  2. Tapis, ambil stok dan tulang bersama daging. Ketepikan.


Bahan Nasi :

  • 3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 30 minit lalu ditos

  • 4 cawan stok tulang

  • 2 sudu minyak sapi / mentega/minyak zaitun

  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu

  • 1 biji tomato - dipotong dadu

  • 4 biji buah pelaga

  • 1 kuntum bunga cengkih

  • 5 biji lada hitam

  • 1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)

  • Garam secukup rasa


Cara membuat:

  1. Tumis bawang besar bersama minyak sehingga naik bau

  2. Kemudian, masukkan rempah ratus, beras basmathi dan stok tulang. Masukkan juga pewarna kuning

  3. Masukkan tulang dan daging, biarkan sehingga mendidih barulah masukkan tomato yang telah dipotong dadu

  4. Pindahkan nasi ke periuk elektrik (jika suka) dan masak nasi seperti biasa


Bahan Sos:

  • Sedikit tomato

  • Sedikit cili hijau

  • Sedikit batang ketumbar

  • Gula secukup rasa

  • Garam secukup rasa

  • Jus lemon secukup rasa


Cara Membuat:

  1. Kisar tomato, cili, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon. Hidangkan bersama nasi


Sumber : Mingguan wanita Feb 2011 ( Hidangan Timur Tengah)

No comments:

Post a Comment