- 1 1/2 kg tulang kambing berdaging
- 15 biji buah pelaga
- 15 kuntum bunga cengkih
- 15 biji lada hitam
- 1 sudu kecil jintan putih
- 1 biji buah pala - diketuk
- 1 inci halia - diketuk
- 3 helai daun bay
Cara membuat :
- Rebus tulang dan daging sehingga empuk bersama kesemua rempah ratus, daun bay dan halia
- Tapis, ambil stok dan tulang bersama daging. Ketepikan.
Bahan Nasi :
- 3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 30 minit lalu ditos
- 4 cawan stok tulang
- 2 sudu minyak sapi / mentega/minyak zaitun
- 1 biji bawang besar - dipotong dadu
- 1 biji tomato - dipotong dadu
- 4 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga cengkih
- 5 biji lada hitam
- 1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
- Garam secukup rasa
Cara membuat:
- Tumis bawang besar bersama minyak sehingga naik bau
- Kemudian, masukkan rempah ratus, beras basmathi dan stok tulang. Masukkan juga pewarna kuning
- Masukkan tulang dan daging, biarkan sehingga mendidih barulah masukkan tomato yang telah dipotong dadu
- Pindahkan nasi ke periuk elektrik (jika suka) dan masak nasi seperti biasa
Bahan Sos:
- Sedikit tomato
- Sedikit cili hijau
- Sedikit batang ketumbar
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Jus lemon secukup rasa
Cara Membuat:
- Kisar tomato, cili, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon. Hidangkan bersama nasi
Sumber : Mingguan wanita Feb 2011 ( Hidangan Timur Tengah)
No comments:
Post a Comment