Saturday, 5 February 2011

Rendang Daging Terengganu

Bahan-bahan:

  • 1 kg daging - dihiris besar

  • 200ml susu isian sejat

  • 200ml santan

  • 2 sudu besar gula

  • 200ml air

  • garam secukup rasa

  • 30 gram kerisik

  • 2 helai daun kunyit - dicincang halus

  • 2 helai daun limau purut


bahan kisar:

  • 15 biji cili kering - direndam air panas

  • 20 biji bawang merah

  • 5 ulas bawang putih

  • 2 tangkai serai

  • 1 ulas halia sebesar ibu jari

  • 1 ulas lengkuas sebesar ibu jari


cara membuat:

  1. campurkan daging, bahan yang dikisar, santan, air dan susu isian sejat dalam kuali berdasar berat. panaskan hingga ia mendidih

  2. biarkan ia mendidih selama 1 jam, kacau setiap 10 minit sehingga daging menjadi lembut dan kuahnya menjadi pekat

  3. taburkan dengan garam dan gula secukup rasa. tambahkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut. kacau dengan sebati dan bila ia mula mendidih, tutup api


saiz hidangan : 8 orang

sumber : mingguan wanita dec 2010

No comments:

Post a Comment