- 1 kg daging - dihiris besar
- 200ml susu isian sejat
- 200ml santan
- 2 sudu besar gula
- 200ml air
- garam secukup rasa
- 30 gram kerisik
- 2 helai daun kunyit - dicincang halus
- 2 helai daun limau purut
bahan kisar:
- 15 biji cili kering - direndam air panas
- 20 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 tangkai serai
- 1 ulas halia sebesar ibu jari
- 1 ulas lengkuas sebesar ibu jari
cara membuat:
- campurkan daging, bahan yang dikisar, santan, air dan susu isian sejat dalam kuali berdasar berat. panaskan hingga ia mendidih
- biarkan ia mendidih selama 1 jam, kacau setiap 10 minit sehingga daging menjadi lembut dan kuahnya menjadi pekat
- taburkan dengan garam dan gula secukup rasa. tambahkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut. kacau dengan sebati dan bila ia mula mendidih, tutup api
saiz hidangan : 8 orang
sumber : mingguan wanita dec 2010
No comments:
Post a Comment